A kezelésről

Kinezioterápia

A kinezioterápia, vagyis a gyógytorna olyan gyógyító céllal alkalmazott mozgás, melynél csak saját testünk természetes mozgásformáit alkalmazzuk, ami által hatni tudunk az egyes szervek működésére, valamint az egész szervezetre egyaránt. Vagyis, egy komplex konzervatív terápia mely egészen a megelőzéstől, a gyógykezelésen át a teljes rehabilitációig terjed.A terápia célja a maximális mozgásterjedelem és funkcionális képességek szinten tartása,illetve annak helyreállítása.

Az alkalmazási területe is igen széleskörű. Mind mozgásszervi-, belgyógyászati-, neurológiai- és egyéb betegségek megelőzésére és gyógyítására alkalmazható de a felsorolás közel sem teljes.

Formái

  • Aktív (Ennél a módszernél a beteg külső segítség nélkül végzi a gyakorlatokat, esetenként eszköz pl. bot, rugalmas szalag vagy labda segíti a mozgás kivitelezését.)
  • Vezetett-aktív (A beteg és a terapeuta aktívan együtt dolgozik a terápia ezen formájánál.)
  • Passzív (Itt a beteg helyett a kezelő vagy speciális gép, illetve eszköz végzi el a kívánt mozdulatokat.)
  • Összegezve

    A gyógytorna által alkalmazott módszerek és technikák egésze úgy lett kialakítva, hogy a mozgásszervi működészavart megfelelő módon tudja helyreállítani, a megváltozott állapothoz mérten a maximális mozgásképesség helyreállítását érje el. A gyógytornász feladata főként abban áll, hogy figyelembe veszi a páciens betegségét és mindenkori testi-lelki állapotát, aminek megfelelően egy célzottan összeállított mozgásanyaggal, akár kiegészítő terápiás lehetőségekkel, mint pl. masszázzsal, elektroterápiával éri el a kívánt eredményt főként a mozgásszervi betegségek kezelésében.